Kategorijos
Naujienos Projektai

Projektas „Ateities skonio kelias: tvarūs maisto sprendimai”

Europos Komisijos sprendimu Vilnius tapo Europos žaliąja sostine 2025! Tad Vilniaus Filaretų pradinė mokykla 2024 m. birželį teikė paraišką dalyvauti projektų konkurse „Tvariau”, kurio organizatorius yra „Edu Vilnius”, projektus finansuoja Vilniaus miesto savivaldybė.

Konkursas buvo organizuojamas siekiant prisidėti prie miesto tikslo kurti tvarią ateitį mažinant taršą, tausojant energijos, vandens ir kitus išteklius, saugant miesto biologinę įvairovę, plėtojant žaliąsias erdves ir skiriant tinkamą dėmesį miesto mokyklų bendruomenių švietimui šiais klausimais.

Vilniaus Filaretų pradinės mokyklos projektas „Ateities skonio kelias: tvarūs maisto sprendimai” laimėjo konkursą ir 1840 eur projekto finansavimą.

Maisto švaistymo mažinimas: įgyvendinus maitinimą švediško stalo principu bei skatinant mokinių atsakingą elgesį prie švediško stalo, sumažinti maisto atliekų kiekį  iki 30% per 2024/2025 mokslo metus.

  1. Stebėti ir vertinti maisto atliekų kiekius: maitinimo sutartyje numatyti maitinimo paslaugos teikėjo pareigą fiksuoti ir fotografuoti maisto atliekas ir vesti kiekvienos dienos išmetamo maisto statistiką, kurią už praėjusį mėnesį pateikti mokyklos administracijai iki einamojo mėnesio 10 d.
  2. Vadovaujantis atliekų analizės rezultatais, optimizuoti švediško stalo meniu iki 2025 m. kovo 1 d.
  3. Parengti ir įgyvendinti porcijų kontrolės gaires iki 2024 m. gruodžio 1 d.
  4. Organizuoti bent 3 edukacines pamokas 1-4 klasių mokiniams apie atsakingą elgesį prie švediško stalo per 2024/2025 mokslo metus.
  5. Organizuoti bent 3 paskaitas mokyklos personalo ir tėvų bendruomenei apie tvarios mitybos principus bei sveikatai palankaus maitinimo gaires.
  6. Kas tris mėnesius informuoti mokyklos bendruomenę apie projekto eigą ir pasiektus rezultatus projekto viešinimo sklaidos kanaluose.
Veiklos pavadinimasVeiklos aprašymas Įgyvendinimo laikotarpis
1. Projekto pristatymas visai mokyklos bendruomenei ir kvietimas bendradarbiauti.Bendruomenei bus pristatytas projektas ir pakvietimas mažinti maisto švaistymą  mokykloje ir namuose.2024 m. spalio mėnuo.
2. Parengti ir vesti sveikatos ugdymo veiklas, sveikos mitybos skatinimo tema.  Paskaita. Sveikatai palanki mityba. Mitybos tema integruojama į gamtos ir visuomeninio ugdymo,  matematikos ir  technologijų pamokas. 2024 m. spalio – 2025 m. gegužės mėn. 350 dalyviai
3. Paskaita tėvams (globėjams) ir mokyklos bendruomenei.  Supažindinimas su maisto tausojimo priemonėmis, maisto švaistymo mastais pasaulyje. Paskaitą veda prof. dr. Rimantas Stukas, 2 paskaitos.2024 m. lapkričio mėn. ir 2025 m. vasario mėn.  iki 50 proc. mokyklos bendruomenės narių.
4. Atlikti atliekų kiekio matavimą ir stebėseną.  Valstybės finansuojamo maitinimo maisto išrūšiuotų atliekų nuo pietų patiekalų svėrimas ir registravimas 2-3 kartus per savaitę. 2024 m. lapkričio – 2025 m. birželio mėn.
5. Švediško stalo maitinimo principo įdiegimasBendruomenės supažindinimas su  švediško stalo maitinimo privalumais ir nauda. Švediško stalo maitinimo įdiegimas.  2025 m. sausio – vasario  mėn.
6. Pasaulinės maisto dienos minėjimasEkskursija į maisto banką.  Bendruomenės akcija “Maisto dalijimosi stebuklas”.2024 m. spalio mėn.
7. Tvaraus maisto naudojimo būdas – maisto šaldymas.Susitikimas su  kulinarijos technologu ir praktinės užduoties atlikimas susijęs su tvaraus maisto naudojimo būdu – maisto šaldymu.    2024 m. lapkričio-gruodžio  mėn.
8. Susitikimas su virtuvės šefu Gian Luca Demarco. “Imk pavyzdį iš virtuvės šefo”.    Moksleivių apsilankymas virtuvėje, kad susipažintų su vyr. virėju ir sužinotų kiek žinių ir jėgų reikia pagaminti jų valgiui.2025 m. sausio-vasario  mėn.
9. Kūrybinės dirbtuvės integruotos į technologijų ir lietuvių kalbos pamokas.Sunešami namuose nereikalingi maisto produktai  ir iš jų gaminama.Sugalvoti receptą iš duoto likučio sąrašo.Įsijausti į vaisių ar daržovę ir aprašyti, kaip ji užauga ir kaip jaustųsi išmetama. Parašyti rašinį apie Žemės ateitį “Sveika Žemė” arba “Serganti Žemė”. ir kt.2025 m. balandžio  mėn.
10. Užsiauginti maisto patiems (svogūnų, salotų, agurkų ir t.t.) Daržovių daiginimas, sodinimas dendrologinio tako lysvėse.Sėjimas, daigų sodinimas Vilniaus Filaretų pradinės mokyklos įrengtose dendrologinio tako lysvėse.2025 m. gegužės mėn.
11. Projekto apibendrinimas.Apklausos būdu atliksime projekto pasiekto tikslo įvertinimą ir rezultato konstatavimą. Numatysime tęstines veiklas susijusias su maisto  švaistymo mažinimu.  2025 m. birželio mėn.

2024 m. spalio 1 d. – 2025 m. birželio 9 d. Projektas tęstinis.

Vilniaus Filaretų pradinės mokyklos direktorė Nijolė Malinauskienė, tel. +37052154745 el. paštas nijole.malinauskiene@filaretai.lt