Projekto partneriai
Europos Komisijos sprendimu Vilnius tapo Europos žaliąja sostine 2025! Tad Vilniaus Filaretų pradinė mokykla 2024 m. birželį teikė paraišką dalyvauti projektų konkurse „Tvariau”, kurio organizatorius yra „Edu Vilnius”, projektus finansuoja Vilniaus miesto savivaldybė.
Konkursas buvo organizuojamas siekiant prisidėti prie miesto tikslo kurti tvarią ateitį mažinant taršą, tausojant energijos, vandens ir kitus išteklius, saugant miesto biologinę įvairovę, plėtojant žaliąsias erdves ir skiriant tinkamą dėmesį miesto mokyklų bendruomenių švietimui šiais klausimais.
Vilniaus Filaretų pradinės mokyklos projektas „Ateities skonio kelias: tvarūs maisto sprendimai” laimėjo konkursą ir 1840 eur projekto finansavimą.
Projekto tikslas
Maisto švaistymo mažinimas: įgyvendinus maitinimą švediško stalo principu bei skatinant mokinių atsakingą elgesį prie švediško stalo, sumažinti maisto atliekų kiekį iki 30% per 2024/2025 mokslo metus.
Projekto uždaviniai
- Stebėti ir vertinti maisto atliekų kiekius: maitinimo sutartyje numatyti maitinimo paslaugos teikėjo pareigą fiksuoti ir fotografuoti maisto atliekas ir vesti kiekvienos dienos išmetamo maisto statistiką, kurią už praėjusį mėnesį pateikti mokyklos administracijai iki einamojo mėnesio 10 d.
- Vadovaujantis atliekų analizės rezultatais, optimizuoti švediško stalo meniu iki 2025 m. kovo 1 d.
- Parengti ir įgyvendinti porcijų kontrolės gaires iki 2024 m. gruodžio 1 d.
- Organizuoti bent 3 edukacines pamokas 1-4 klasių mokiniams apie atsakingą elgesį prie švediško stalo per 2024/2025 mokslo metus.
- Organizuoti bent 3 paskaitas mokyklos personalo ir tėvų bendruomenei apie tvarios mitybos principus bei sveikatai palankaus maitinimo gaires.
- Kas tris mėnesius informuoti mokyklos bendruomenę apie projekto eigą ir pasiektus rezultatus projekto viešinimo sklaidos kanaluose.
Priemonės ir būdai projekto tikslui pasiekti
Veiklos pavadinimas | Veiklos aprašymas | Įgyvendinimo laikotarpis |
1. Projekto pristatymas visai mokyklos bendruomenei ir kvietimas bendradarbiauti. | Bendruomenei bus pristatytas projektas ir pakvietimas mažinti maisto švaistymą mokykloje ir namuose. | 2024 m. spalio mėnuo. |
2. Parengti ir vesti sveikatos ugdymo veiklas, sveikos mitybos skatinimo tema. | Paskaita. Sveikatai palanki mityba. Mitybos tema integruojama į gamtos ir visuomeninio ugdymo, matematikos ir technologijų pamokas. | 2024 m. spalio – 2025 m. gegužės mėn. 350 dalyviai |
3. Paskaita tėvams (globėjams) ir mokyklos bendruomenei. | Supažindinimas su maisto tausojimo priemonėmis, maisto švaistymo mastais pasaulyje. Paskaitą veda prof. dr. Rimantas Stukas, 2 paskaitos. | 2024 m. lapkričio mėn. ir 2025 m. vasario mėn. iki 50 proc. mokyklos bendruomenės narių. |
4. Atlikti atliekų kiekio matavimą ir stebėseną. | Valstybės finansuojamo maitinimo maisto išrūšiuotų atliekų nuo pietų patiekalų svėrimas ir registravimas 2-3 kartus per savaitę. | 2024 m. lapkričio – 2025 m. birželio mėn. |
5. Švediško stalo maitinimo principo įdiegimas | Bendruomenės supažindinimas su švediško stalo maitinimo privalumais ir nauda. Švediško stalo maitinimo įdiegimas. | 2025 m. sausio – vasario mėn. |
6. Pasaulinės maisto dienos minėjimas | Ekskursija į maisto banką. Bendruomenės akcija “Maisto dalijimosi stebuklas”. | 2024 m. spalio mėn. |
7. Tvaraus maisto naudojimo būdas – maisto šaldymas. | Susitikimas su kulinarijos technologu ir praktinės užduoties atlikimas susijęs su tvaraus maisto naudojimo būdu – maisto šaldymu. | 2024 m. lapkričio-gruodžio mėn. |
8. Susitikimas su virtuvės šefu Gian Luca Demarco. “Imk pavyzdį iš virtuvės šefo”. | Moksleivių apsilankymas virtuvėje, kad susipažintų su vyr. virėju ir sužinotų kiek žinių ir jėgų reikia pagaminti jų valgiui. | 2025 m. sausio-vasario mėn. |
9. Kūrybinės dirbtuvės integruotos į technologijų ir lietuvių kalbos pamokas. | Sunešami namuose nereikalingi maisto produktai ir iš jų gaminama.Sugalvoti receptą iš duoto likučio sąrašo.Įsijausti į vaisių ar daržovę ir aprašyti, kaip ji užauga ir kaip jaustųsi išmetama. Parašyti rašinį apie Žemės ateitį “Sveika Žemė” arba “Serganti Žemė”. ir kt. | 2025 m. balandžio mėn. |
10. Užsiauginti maisto patiems (svogūnų, salotų, agurkų ir t.t.) Daržovių daiginimas, sodinimas dendrologinio tako lysvėse. | Sėjimas, daigų sodinimas Vilniaus Filaretų pradinės mokyklos įrengtose dendrologinio tako lysvėse. | 2025 m. gegužės mėn. |
11. Projekto apibendrinimas. | Apklausos būdu atliksime projekto pasiekto tikslo įvertinimą ir rezultato konstatavimą. Numatysime tęstines veiklas susijusias su maisto švaistymo mažinimu. | 2025 m. birželio mėn. |
Projekto trukmė
2024 m. spalio 1 d. – 2025 m. birželio 9 d. Projektas tęstinis.
Projekto vadovas
Vilniaus Filaretų pradinės mokyklos direktorė Nijolė Malinauskienė, tel. +37052154745 el. paštas nijole.malinauskiene@filaretai.lt
Projekto įgyvendinimas
Imk pavyzdį iš virtuvės šefo!
Ar pramogos ir mokslas gali eiti koja kojon? Vilniaus Filaretų pradinės mokyklos ketvirtokai įrodė, kad taip!
Pagal vykdomą projektą „Ateities skonio kelias: tvarūs maisto sprendimai” 4C klasės mokiniai dalyvavo virtuvės šefo Gian Luca Demarco kulinarijos studijoje, kur ne tik mokėsi kepti gardžius Kalėdinius sausainius, bet ir gilinosi į virtuvės šefo profesijos paslaptis.
Sausainiais kvepiančioje aplinkoje vaikai klausėsi įkvepiančių pasakojimų apie šią kūrybingą ir atsakingą profesiją. Virtuvės šefas dalinosi ne tik darbo užkulisiais, bet ir svarbiais patarimais, kaip tausoti maisto produktus – nuo tešlos gamybos iki atliekų mažinimo.
Ketvirtokai ne tik įgijo naujų įgūdžių ir žinių, bet ir patyrė tikrą Kalėdinį džiaugsmą, kepdami sausainius, kurie kvepia atsakomybe ir rūpesčiu gamta.
Ačiū virtuvės šefui Gian Luca Demarco už šiltą priėmimą ir neįkainojamą patirtį, kuri įkvėpė mūsų mažuosius kūrėjus!
Tėvų bendruomenė įsitraukia į veiklas apie tvarios mitybos principus bei sveikatai palankaus maitinimo gaires.
Džiaugiamės Vilniaus Filaretų pradinės mokyklos bendruomenės įsitraukimu į projektą „Ateities skonio kelias“!
Mūsų mokyklos bendruomenė dar kartą parodė, kokia stipri ir sąmoninga gali būti drauge siekiant pokyčių. Projekto „Ateities skonio kelias: tvarūs maisto sprendimai” metu sulaukėme gausaus bendruomenės domėjimosi sveikatai palankaus maitinimo gairėmis. Jūsų aktyvumas rodo, kad kartu galime formuoti sveikesnius ir tvaresnius įpročius!
Be to, daugelis mūsų bendruomenės narių sudalyvavo Vilniaus visuomenės sveikatos biuras „Vilnius sveikiau“ „Viskas susiję. Mitybos ir fizinio aktyvumo įtaka emocinei sveikatai”. Ši edukacija padėjo giliau suprasti, kaip subalansuota mityba ir judėjimas gali pagerinti ne tik fizinę, bet ir emocinę sveikatą.
Ačiū visiems, kurie prisidedate prie šios prasmingos kelionės tvaresnės ir sveikesnės ateities link! Tik kartu galime pasiekti tikrų rezultatų.
Projektą vykdome dėka EDU Vilnius ir Vilniaus miesto savivaldybė
n
Prof. dr. Rimanto Stuko paskaita „Kodėl žmonės valgo?”
Vykdydami projektą „Ateities skonio kelias: tvarūs maisto sprendimai” , Vilniaus Filaretų pradinės mokyklos mokiniai ir mokytojai turėjo išskirtinę galimybę dalyvauti paskaitoje, kurią skaitę gerbiamas mokslininkas prof. dr. Rimantas Stukas.
Paskaitos metu ne tik išgirdome atsakymą į intriguojantį klausimą „Kodėl žmonės valgo?”, bet ir sužinojome, kaip mūsų mitybos įpročiai veikia sveikatą, aplinką bei pasaulio išteklius. Profesorius paaiškino, kodėl svarbu valgyti atsakingai ir kaip tvarūs pasirinkimai veikia mūsų aplinką.
Dėkojame prof. dr. Rimantui Stukui už įkvepiančią pamoką ir už tai, kad mokiniams taip paprastai ir įdomiai atskleidė tvarios mitybos svarbą. Tikime, kad ši pamoka paliks pėdsaką vaikų požiūryje į mitybą ir tvarumą.
Projektą vykdome dėka EDU Vilnius ir Vilniaus miesto savivaldybė