2024 m. gruodžio mėn., prieš pat atostogas, Vilniaus Filaretų pradinės mokyklos mokiniai turėjo pamoką su dietiste iš Vilniaus visuomenės sveikatos biuras „Vilnius sveikiau“, kuri supažindino juos su tvariu maisto vartojimu.
Vaikai sužinojo, kaip atsakingai rinktis maisto produktus, kodėl svarbu nešvaistyti maisto ir kodėl jo tiek daug išmetama. Diskutavome apie tai, kodėl pietaujant verta pagalvoti prieš įdedant maistą į lėkštę – nevalgai kokio nors produkto, galbūt geriau jo visai nesirinkti?
Džiugu, kad vaikai pritaikė gautas žinias! Atėję pietauti, valgykloje jie rinkosi tik jiems patinkantį maistą: mėsišką patiekalą ir daržoves, arba tik garnyrą ir daržoves, arba tik mėsišką patiekalą ir garnyrą. Vykdome išmetamo maisto kiekio stebėseną ir matome teigiamas tendencijas, kad sąmoningai renkantis pietų lėkštę, išmetamo maisto mažėja, o pavalgius likusių tuščių lėkščių skaičius didėja!
Tai puikus įrodymas, kad mažas žingsniais galime kurti didelius pokyčius.
Džiaugiamės galėdami ugdyti sąmoningą jaunąją kartą!
Projektą „Ateities skonio kelias: tvarūs maisto sprendimai” vykdome kartu su EDU Vilnius ir Vilniaus miesto savivaldybė.